29 Ekim 2014 Çarşamba

5. cüz

002.142) Beyinsizler diyecek ki; "Üzerinde oldukları kıbleden bunları çeviren nedir?" De ki doğu da batı da Allah'ındır. Dileyeni sıratı mustakime hidayet eder.

002.143) İnsanlar üzerine şahit olun, rasul de sizin üzerinize şahit olsun diye sizi orta ümmet kıldık. Kıbleyi üzerinde bulunduğunuz şekilde yapmamızın sebebi sadece, kim rasule tabi oluyor, kim gerisin geri dönüyor bilmektir.

002.144) Nerede olursanız olun, yüzünüzü Mescid-i Haram'a çevirin.

002.145) Kendilerine kitap verilenlerin kıblesine ve hevasına uyma.

002.148) Hayırlarda yarışın.

002.149) Nereden çıkarsan çık, yüzünü Mescid-i Haram'a çevir.

002.150) Nerede olursanız olun, yüzünüzü Mescid-i Haram'a çevirin ki, insanlar için aleyhinizde delil olmasın. Onlardan korkmayın, benden korkun.

002.151) Rasulun görevleri:
  • Size ayetlerimizi okuyor,
  • Sizi temizliyor,
  • Size kitabı ve hikmeti öğretiyor,
  • Size bilmez olduğunuz şeyleri öğretiyor.
002.152) Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Aksine onlar hayatta/diri/canlıdırlar ama siz hissetmezsiniz.

002.155-157) Sizleri biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele. Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: "Allah'a aidiz ve O'na dönücüleriz" derler. Salavat ve rahmet onların üzerinedir. Doğru yoldakiler de onlardır.

002.158) Allah'ın sembolleri Safa ve Merve. Kim evi hacceder veya umre yaparsa, bunları tavaf etmesinde bir günah yoktur.

002.159-160) Biz kitapta açıkladıktan sonra, kitaptan indirdiklerimizi ve hidayeti gizleyenlerin üzerine Allah'ın ve lanet edicilerin laneti olsun. Ancak yönelip(tevbe) ıslah olanlar ve açıklayanlara ben de yönelirim(tevbe). Kafir olarak ölenlerin üstüne, Allah'ın, meleklerin ve insanların laneti olsun.

002.163) İlahınız tektir. Rahman ve Rahim olandan başka ilah yoktur.

002.164) Akledenler için ayetlerin sıralanması.

002.165) İnsanlardan kimi, Allah'tan başka benzerler(endad) ediniyorlar da onları Allah'ı sever gibi seviyorlar. İman edenlerin Allah sevgisi daha şiddetlidir. Bütün kuvvet Allah'a aittir.

002.167) Azabı görünce, azap sebebiyle pişmanlık.

002.168-169) Ey insanlık. Yeryüzündekilerden yiyin, temiz ve hoş olarak. Şeytanın adımlarına uymayın. O size açık bir düşmandır. Size ancak kötülüğü, fuhşiyatı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.

002.170) Allah ne indirdiyse ona tabi olun denildiğinde, "Aksine, atalarımızı ne üzerinde bulduysak ona uyarız" dediler. Ataları hiç bir şeye akıl erdiremiyor ve doğru yolda değilse?

002.171) Kafirlerin misali.

002.172) Ey iman edenler; size rızıklandırdığımız şeylerin hoş olanlarından yiyin ve yalnızca ona kulluk ediyorsanız şükredin.

002.173) Haram kılınanlar
  • Ölmüş olan,
  • Kan,
  • Domuz eti,
  • Allah'tan başkası adına kesilen
002.174) Allah'ın kitaptan indirdiklerini gizleyip, bununla biraz kazanç sağlayanlar, karınları dolusu ateşten başka bir şey yemezler, Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz ve temize çıkarmaz ve elim bir azap vardır onlara..

002.175) Kitap hakkında ihtilafa düşenler.

002.177) Birrin(iyilik, genişlik) tarifi.

002.178-179) Katl(öldürme) hakkındaki kısas. Marufa(bilinen) uyma emri. Ey akıl sahipleri(ulul elbâb) sizin için kısasta hayat vardır, takva sebebidir.

002.180) Bir hayır(mal olarak tercüme ediyorlar) bırakacaksa, ölüm geldiğinde vasiyet şartı.

002.183-187) Ramazan ayı ve oruç ile ilgili geniş anlatımlar.

002-186) Kullarım benden sorarlarsa de ki ben çok yakınım. Dua edene icabet ederim.

002.187) Oruç ile ilgili detaylar.

002.188) Mallarınızı aranızda batılca yemeyin. O malları hakimlere aktarırsınız/rüşvet verirsiniz, insanların mallarından bir bölümünü bile bile günah yoldan yemek için.

002.189) Hilaller insanlar ve hacc için vakit ölçüsüdür.

002.190-194) Kıtal(savaş-öldürme) emri ve şartları.

002.195) İnfak edin, kendi elinizle kendinizi tüketmeyin(tehlike).

002.196-203) Hacc, umre ve kurban.

Not: 198. ayette geçen; "Allah'ın fazlından istemenizde size bir günah yoktur." ibaresini Türkçe'ye çevirirken kimi mealler "Ticaret yaparak..." ibaresini eklemişler. Oysa ki ayetin orijinal metninde böyle bir ifade yok. Önceki sonraki ayetlerde de buna atıf bulunmamakta. Ayette geçen "ibtiğa" fiilini de "aramak, çalışıp çabalamak" şeklinde çevirirler. "İbtiğa" kelimesi "dileme, isteme" anlamı taşır.

002.200-201) İnsanlardan kimisi "Rabbimiz bize dünyada ver." derler. Onlara ahirette hiç bir pay(halag) yoktur. Kimisi de "Rabbimiz bize dünyada da hasene(iyilik) ve ahirette de. Bizi ateşin azabında koru." derler.

002.204-206) Dili dost, kalbi düşman, fesatçı insan tipi.

002.208)  Topluca İslam'a girin. Şeytanın adımlarına uymayın.

002.211) İsrailoğulları'na verilen apaçık ayetler.

002.212) Kafirlere dünya hayatı süslü gösterildi de, iman edenlerde eğleniyorlar. Takva sahipleri kıyamet günü onların üzerindedir. Allah dileyeni hesapsız rızıklandırır.

002.213) İnsanlar bir tek ümmetti, Allah müjdeci ve uyarıcı nebiler gönderdi. İhtilafa ettiklerinde insanlar arasında hüküm vermeleri için onlarla birlikte hak ile kitap da indirdi. Kendilerine kitap verilenler, beyyineler geldikten sonra, yalnızca aralarındaki kıskançlık yüzünden ihtilaf ettiler. Allah, izni ile, iman edenlere ihtilaf ettikleri hakk olan konuda hidayet etti. Allah dileyene doğru yolu gösterir.

002.214) Yoksa siz, sizden öncekilerin yaşadıklarının misli size gelmeden cennete gireceğinizi mi hesap ediyorsunuz? Onlara sıkıntılar ve zararlar dokundu ve rasul ve beraberindeki iman edenler; "Allah'ın yardımı ne zaman?" diyecek kadar sarsıldılar. Dikkat edin, muhakkak Allah'ın yardımı yakındır.

002.215) İnfak kimin için?

002.216-217) Kıtal(savaş-adam öldürme) üzerinize yazıldı ve size hoş gelmez. Umulur ki bir şeyden hoşlanmazsınız ve sizin için hayırdır o. Umulur ki bir şeyi seversiniz, sizin için şerdir o. Allah bilir, siz bilmezsiniz. Kıtal ile ilgili hükümler. Fitne adam öldürmekten daha büyüktür. Mürted-kafir olarak ölenin ahiretteki cezası.

Not: Kuran'da bir dayanağı olmamasına rağmen, kimi mezhep görüşlerine ve hadis kitaplarına göre, mürted olan kişi henüz ölmeden ve hesabı kapanmadan, kendi müslümanlıklarından şüphesi olmayan! taife tarafından öldürülmelidir. Fakat Allah bu ayette, mürted kafir olarak ölürse ahirette göreceği azaptan bahseder. "Dinde zorlama yoktur.(002.256)" ve "Dileyen iman etsin, dileyen küfretsin.(18.29)" gibi ayetler de "mürted öldürülmelidir" görüşünü boşa çıkarır.

002.218)  İman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda cihad edenler Allah'ın rahmetini umanlardır. Allah gafur ve rahimdir.

002.219) İçki ve kumarda büyük günah ve insanlar için menfaatler vardır. Fakat günahları faydalarından daha büyüktür. Sana ne infak edeceklerini soruyorlar. De ki; ihtiyaçtan fazlasını(afv). Allah ayetlerini size böyle beyan ediyor ki böylelikle düşünürsünüz.

Not: Bu ayet, muhtaçlara mal verme (infak-sadaka-zekat) konusunda ölçüyü belirleyen ayettir. Bu konuda günümüzdeki ölçülerin hiç birisi Kuran'a dayanmaz. Zekatın 1/40 oranında ve bir yıllık periyotta verilmesi de Kuran'da yer almaz.

002.220) Yetimleri ıslah.

002.221) Müşrik kadınlarla ve erkeklerle iman edene kadar evlenmeyin. Allah izniyle cennete ve mağfirete davet ediyor. Ayetlerini insanlar için açıklıyor, böylelikle hatırınızda tutarsınız.

Not: "Lealle" kelimesini, "umulur ki" diye çevirirler. "Böylelikle, böyle yaparsanız, bu yolla" gibi manalara gelir. "Asâ" kelimesi umulur ki manasına gelir.

002.222-223) Kadınların ay hali ve kadınlarla cinsel ilişki şekli. "Allah tevbe edenleri ve temizlenenleri sever."

002.224-225) Yeminler.

002.226-242) Boşanma, evlenme, mehir, nafaka, emzirme, boşamadan sonraki çocuk ve dulluk hükümleri.

Not: Boşanma ile ilgili en ince detayına kadar bilgi Kuran'da verilmişken, Kuran'da olmayan boşama şekilleri "Sünnete ve mezheplere uygun." denilerek uygulanmakta, adına da "bidat talak" denmektedir. Bidat kelimesi, "yok iken başlatılan, sapıklık" manasına gelir. Ne acıdır ki bu ve buna benzer bazı bidatler, Muhammed as'ın ölümünün hemen ardından başlatılmıştır. Üstelik bidatleri, "Bidat-ı hasene ve bidat-ı seyyie" olarak ikiye ayırmışlar. Bunların Türkçe'si, "Güzel sapıklık ve kötü sapıklık."tır. Kuran'ı terkedip başka kaynaklara yönelmenin sonucu bu kadar vahim.

002.238-239) Namazları ve orta namazı koruyun. Allah için boyun eğerek kalkın. Korku halindeyseniz ayakta ve binit üzerinde kılın. Güvenliğe erişince, siz bilmezken size öğrettiği gibi zikredin Allah'ı.

002.243-244) Ölüm korkusu ile yurtlarından çıkan binleri görmedin mi? Allah onlara önce "Ölün." dedi, sonra onlara hayat verdi. Muhakkak ki Allah kullarına karşı lütuf sahibidir. Fakat insanların çoğu şükretmezler. O halde Allah yolunda çarpışın. Bilin ki Allah duyan ve bilendir.

002.245) Kim Allah'a güzel bir borç verir de Allah onu kat kat artırır? Allah hem sıkar, hem yayar. O'na döndürüleceksiniz.

002.246-252) İsrailoğulları'nın Musa aracılığıyla Allah'tan bir melik(kral, hükümdar, komutan) isteyip sonra yüz çevirmeleri. Allah'ın onlara Talut'u göndermesi. "Ona maldan bir genişlik verilmemişken melik olmaya biz daha layığız" diyerek beğenmemeleri. Hükümdarlığının alameti olarak içinde Allah'tan bir sekinet olan ve Musa ve Harun avanesinin kalıntıları olan bir tabut ile gelmesi. Onu meleklerin taşıması. Talut ordusu ile hareket edince, Allah'ın onları bir nehir ile imtihan etmesi. "Ondan içen benden değildir. Bir avuç alan müstesna." Azı hariç nehirden içtiler ve nehiri geçince dediler ki; "Bugün Calut ve ordusuna karşı takatimiz yok." Rablerine kavuşacaklarını zannedenler dediler ki; "Nice az sayılı topluluk Allah'ın izni ile çok sayılı topluluğa galip gelmiştir. Allah sabredenlerle beraberdir. Rabbimiz üzerimize sabır dök. Ayaklarımızı sabitle ve zalim kavme karşı bize yardım et." Böylece Allah'ın izni ile onları hezimete uğrattılar. Davut, Calut'u öldürdü. Allah ona mülk ve hikmet verdi. Ona dilediği şeyleri öğretti. Allah'ın insanların bazısını bazısıyla def etmesi olmasaydı, yeryüzü bozulurdu. Allah alemlere lütuf sahibidir. Sana hak ile okuduğumuz bunlar Allah'ın ayetleridir. Muhakkak ki sen rasullerdensin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder